“Türk Dünyasının Öncüleri” KBÜ’de anıldı

Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve TÜRKSOY iş birliğinde Türk halklarının zengin kültürel mirasının genç kuşaklara tanıtılması amacıyla düzenlenen “Türk Dünyasının Öncüleri” programında Kırgızistan’ın ünlü sanatçıları Süymönkul Çokmorov ve Tattibübü Tursunbayeva anıldı.

 

Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü  Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen “Türk Dünyasının Öncüleri” programı kapsamında “Kırgız Sanatının Sönmez İki Yıldızı: Süymönkul Çokmorov ve Tattibübü Tursunbayev” adlı anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Kırgızistan’ın unutulmaz sanatçıları Süymönkul Çokmorov ve Tattibübü Tursunbayeva hayatları ve eserleri anlatıldı.

Etkinlikten önce Tıp Fakültesi Fuaye Alanı’nda Kırgızistan’ın sanatında önemli izler bırakmış sanatçıları Süymönkul Çokmorov ve Tattibübü Tursunbayeva’nın hayatları, eserleri ve yaşantılarına dair kesitlerin paylaşıldığı serginin açılışı yapıldı.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadirbekov, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. Mücahit Coşkun, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Müsteşarı Aybek Akaev, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kocageldi Kultegin, KBÜ Genel Sekreteri Lütfü Köm, sanatçıların yakınları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Coşkun, Türk dünyasına öncülük eden isimlere vurgu yaparak, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadirbekov konuşmasında böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek şöyle konuştu: “Şu anda bu faaliyeti burada gerçekleştiren Türk kardeşlerime çok teşekkür ederim. Çünkü onların yaptığı bu emek sadece Kırgız halkının tanınmış insanlarını Türkiye’ye tanıtmak değil dünyaya tanıtmakta yardımcı olmaktasınız. Türk halklarının ana damarları birdir. Tarihimiz birdir. Dilimiz, dinimiz birdir. Her şeyimiz birdir. Dolayısıyla bu değerli sanatçılara yaptığınız bu etkinlik beni çok heyecanlandırıyor. Sizlere çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Müsteşarı Aybek Akaev ise düzenlenen etkinliğin Türk dili konuşan ülkelerin buluşmasına olanak sağladığının altını çizerek, “Bu etkinlik Türk ülkelerinin arasındaki dostluğu ve iş birliğini temel oluşturarak birbirimizin kültürünü, medeniyetlerini, gelenek ve göreneklerini daha iyi tanımamıza mümkün kılmaktadır.” şeklinde konuştu.

TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kocageldi Kultegin de konuşmasında TÜRKSOY’un 2017 yılından beri Türk Dünyası Öncüleri adlı faaliyetler düzenlediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu faaliyetler dizisinde Türk Dünyasının önde gelen insanları anılıyor, onlarla ilgili konferanslar yapılıp konserler gerçekleştiriliyor. Uluslararası anma programının Karabük şehrinde düzenlenmesinin çok önemi vardır. Çünkü Süymönkul Çokmorov ve Tattibübü Tursunbayeva ikisi de tarihi insanlardır.Kültür ve sanat alanında birer yıldızlardır. Karabük şehri de tarihi bir şehirdir.” diye konuştu.

Kultegin ayrıca konuşmasında Kırgız sanatçısı Süymönkul Çokmorov’un hayatı ile ilgili bilgiler de verdi.

Kırgızistan Cumhuriyeti emektar artisti Nurkan Tursunbayeva ise konuşmasında kız kardeşi Kırgız sanatçısı Tattibübü Tursunbayeva’nın hayatı ile ilgili bilgiler aktardı.

Etkinlik müzik dinletisi, hediye takdimi ve kısa film gösteriminin ardından sona erdi.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadirbekov, Rektör Polat’ı ziyaret etti

Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve TÜRKSOY iş birliğinde düzenlenen “Türk Dünyasının Öncüleri” programına katılmak üzere Karabük’e gelen Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadirbekov, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Müsteşarı Aybek Akaev, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kocageldi Kultegin ve etkinlikte anılan sanatçıların yakınları programın öncesinde Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.
Kaynak Külliye Sayfası.